Menu

Przystawki
  • SIRENE PANE - 14,00

    Bułgarski biały ser sirene w panierce (130 g)

  • CZUSZKA BJUREK - 14,00

    Faszerowana serem sirene grillowana papryka w panierce (180 g)

  • BANICA - 11,00

    Tradycyjne bułgarskie ciasto warstwowe (180 g)

  • PLATO OT SUHI MEZETA - 39,00

    Deska wędlin bułgarskich (300 g)

  • PLATO ASORTI - 56,00

    Półmisek serów i wędlin bułgarskich (450 g)

  • KASZKAWAŁ PANE - 14,00

    Żółty bułgarski ser w panierce (130 g)

  • LOZOVI SARMI - 12,00

    Bułgarskie wegańskie minigołąbki w liściach winogron(180g)

  • PILESZKI DROPCZETA PO SELSKI - 18,00

    Smażone wątróbki drobiowe wraz z warzywami pod serem kaszkawał (180 g)

  • HERINGA - 16,00

    Śledź w oleju po bułgarsku (120 g)

  • HLJAB (PREPECZENI FILIJKI) - 1,00

    Pieczywo z grilla (kromka) (90 g)

Sałaty
  • SZOPSKA SAŁATA - 16,00

    Tradycyjna Bułgarska sałata ze świeżych warzyw, grillowanej papryki z dodatkiem sera sirene i oliwki (350 g)

  • SNEŻANKA - 13,00

    Bułgarska sałatka na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem świeżych ogórków i czosnku (180 g)

  • KJOPOŁU - 16,00

    Bułgarska sałatka z pieczonych bakłażanów (150g)

  • KATAK - 14,00

    Sałata z sera sirene, jogurtu i pieczonej papryki (150 g)

  • LJUTI CZUSZLETA - 12,00

    Opiekane ostre papryczki (100 g)

  • SAŁATA S PILE - 16,00

    Sałata z kurczakiem i warzywami w sosie czosnkowym (350 g)

  • SAŁATA WYLCZA - 18,00

    Sałata z grillowaną polędwiczką wieprzową, jajkiem, warzywami i serem kaszkawał w sosie czosnkowym (350 g)

  • SAŁATA RODOPSKA - 16,00

    Sałata z soczewicy, pomidora, pieczonej papryki i grillowanego bakłażana (250 g)

  • SAŁATA OWCZARSKA - 16,00

    Sałata ze świeżych warzyw z dodatkiem sera sirene, sera kaszkawał, pieczarek i jajka (350 g)

  • SAŁATA OT PECZENI CZUSZKI - 16,00

    Grillowana papryka z sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i czosnku (200 g)

Zupy -350 ML
  • TARATOR - 10

    Tradycyjny bułgarski chłodnik z jogurtu, czosnku i zielonego ogórka

  • PILESZKA SUPA - 12

    Zupa na bazie wywaru z kurczaka i warzyw z makaronem

  • TOPCZETA SUPA - 12,00

    Zupa z klopsikami wieprzowo-wołowymi

  • GULASZ SUPA - 14,00

    Zupa gulaszowa z wieprzowiną

  • AGNESZKA SUPA - 16,00

    Zupa jagnięca

  • SZKEMBE CZORBA - 14,00

    Flaki wołowe po bułgarsku

  • BOB CZORBA - 12,00

    Wegetariańska zupa fasolowa

  • SPANACZENA SUPA - 12,00

    Zupa szpinakowa z jajkiem, serem sirene i jogurtem

  • BOB S NADENICA SUPA - 14,00

    Zupa fasolowa z kiełbasą bułgarską

Dania Główne - Podawane z: ziemniaczkami pieczonymi, ziemniakami po selski lub ryżem po bułgarsku oraz sosem czosnkowym lub ljutenicą (pasta z pieczonej papryki i pomidorów)
  • PECZENA SKUMRIJA - 27,00

    Pieczona makrela z warzywami (300-350 g)

  • MUSAKA - 23,00

    Zapiekanka z mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), warzyw, ziemniaków, bakłażana podawana z sosem jogurtowym (350 g)

  • PARŻENA PASTARWA - 28,00

    Pstrąg z patelni w ziołach bułgarskich (300-350 g)

  • PILESZKO FILE W SMOKINOW SOS - 27,00

    Filet z kurczaka duszony w sosie figowym (200g)

  • PILESZKO FILE PO SMOLJANSKI - 29,00

    Filet z kurczaka duszony i faszerowany ze szpinakiem i pomidorem w sosie sirene (250 g)

  • PUESZKO FILE S ROZOW SOS - 32,00

    Filet z indyka duszony w sosie różanym (200 g)

  • VARNENSKI OMLET - 21,00

    Wątróbka drobiowa, jajka, cebula zapiekana z serem kaszkawał i konfiturą wiśniową (250 g)

  • PECZENO AGNESZKO DŻOLANCZE - 49,00

    Pieczona giczka jagnięca podana z sosem pieczeniowym z śliwkami (350-400 g)

  • AGNESZKO PECZENO - 39,00

    Pieczony udziec jagnięcy w sosie własnym (200 g)

Dania dla dzieci
  • PILESZKI BAJGANETI - 18,00

    Kąski fileta z kurczaka (100 g) w cieście z frytkami

  • BAJGANETI OT KASZKAWAŁ - 18,00

    Kąski żółtego sera w cieście (100 g) z frytkami

Dodatki
  • PARŻENI KARTOFI - 8,00

    Ziemniaczki smażone (150 g)

  • HLJAB - 0,60

    Pieczywo własnego wyrobu (kromka) (90 g)

  • PARŻENI KARTOFI SAS SIRENE - 8,00

    Ziemniaczki smażone z dodatkiem sera sirene (170 g)

  • KARTOFI PO SELSKI - 6,00

    Ziemniaczki zasmażane z koperkiem, cebulą i czosnkiem (150 g)

  • RYŻ PO BUŁGARSKU - 6,00

  • LJUTENICA (60 g) - 5

    Tradycyjna bułgarska pasta z pieczonej papryki i pomidorów

  • PYRLENKA - 2,00

    Bułgarskie pieczywo

  • SOS CZOSNKOWY - 5,00

Desery
  • BAKŁAWA - 12,00

    Bułgarskie ciasto z miodem i orzechami (100 g)

  • KREM KARAMEL - 14,00

    Tradycyjny bułgarski deser (150 g)

  • KISEŁO MLJAKO S MED I OREHI - 11,00

    Deser jogurtowy z dodatkiem miodu i orzechów włoskich (180 g)

  • SMOKINIA - 14,00

    Deser jogurtowy z zielonymi figami i cynamonem (180 g)

  • PUCHAR LODOWY (150g) - 16,00

Dania z pieca - Gjuwecze (danie jednogarnkowe) podawane są w wersji łagodnej lub ostrej z pieczywem. Sacz podawany z: ziemniaczkami pieczonymi, ziemniakami po selski lub ryżem po bułgarsku oraz sosem czosnkowym lub ljutenicą (pasta z pieczonej papryki
  • SIRENE PO SZOPSKI - 24,00

    Ser sirene zapiekany z warzywami, ostrą papryczką, jajkiem i ziołami bułgarskimi (400 g)

  • GJUWECZE PO AHTOPOLSKI - 26,00

    Bułgarskie wędliny zapiekane z serem sirene, warzywami i ziołami bułgarskimi (400 g)

  • GJUWECZE S MESO - 29,00

    Mięso wieprzowe zapiekane z serem sirene, warzywami, ostrą papryczką, jajkiem i ziołami bułgarskimi (400 g)

  • SWINSKI SACZ - 28,00

    Marynowana karkówka wieprzowa zapiekana z warzywami (200 g)

  • WEGETARIANSKI SACZ - 24,00

    Warzywa w bułgarskich ziołach zapieczone pod serem kaszkawał (350 g)

  • PILESZKI SACZ - 28,00

    Marynowane mięso z kurczaka zapiekane z warzywami (200 g)

  • GJUWECZE DOBRICZ - 25,00

    Ser sirene zapiekany ze szpinakiem, bakłażanem, jajkiem, pomidorem i serem kaszkawał (400 g)

  • KAWARMA PO RADOMIRSKI - 27,00

    Kawałki kurczaka zapiekane w pomidorach, białym winie i ziołach bułgarskich (400 g)

  • OWNESZKA KAWARMA - 38,00

    Baranina duszona w czerwonym winie i ziołach bułgarskich (350 g)

Dania z grilla - Podawane z: ziemniaczkami pieczonymi, ziemniakami po selski lub ryżem po bułgarsku oraz sosem czosnkowym lub ljutenicą (pasta z pieczonej papryki i pomidorów)
  • PILESZKI FLEJKI W BEKON - 25,00

    Kąski fileta drobiowego w boczku (4 szt.) (200 g)

  • NERWOZNO KJUFTE - 23,00

    Pikantne grillowane kotleciki wieprzowo-wołowe (2 szt.) (200 g)

  • KEBABCZE - 23,00

    Tradycyjne kotleciki wieprzowo-wołowe (2 szt.) (200 g)

  • KJUFTE - 23,00

    Aromatyczne kotleciki wieprzowo-wołowe (2 szt.) (200 g)

  • REBARCA KAFE - 28,00

    Żeberka wieprzowe z sosem espresso (300 g)

  • MESZANA SKARA - 62,00

    Mix mięs z grilla (550g)

  • HAJDUSZKI SZISZ - 31,00

    Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej i boczku podany z sosem różanym (250 g)

  • DOMASZNA NADENICA - 25,00

    Kiełbasa własnego wyrobu (200 g)

  • BON FILE S MED I GORCZYCA - 29,00

    Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowo-miodowym

  • TELESZKO FILE - 46,00

    Stek wołowy z grilla podany z masłem czosnkowym lub ziołowym (200 g)